Vandaag kan men met DNA-onderzoek het geslacht van prehistorische skeletten met zekerheid bepalen. Lang geleden, maar daarom niet minder belangrijk, tonen deze elementen aan dat de rol van de prehistorische vrouw niet beperkt was tot de voortplanting en de opvoeding, maar zij sneden ook de vuurstenen aan, gingen jagen en schilderden de grotmuren, zij bekleedden, zelfs toen al, hoge maatschappelijke posities.
Volgens de Amerikaanse onderzoeker Randall Haas “werpen [deze studies] een nieuw licht op de ongelijkheden die zich tegenwoordig in de arbeidswereld voordoen, zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, carrière en promotie¹. Deze samenlevingen waar de rollen meer lijken te zijn verdeeld op basis van vaardigheden dan naar geslacht, zijn meer dan ooit het voorbeeld dat we willen volgen.
Feministen van de vorige eeuw waren al tegen het gemaakte beeld van de verzamelaarster in tegenstelling tot de jager. Hoewel ze ons beetje bij beetje verlaten – Renée Van Mechelen, Simone Veil, Gisèle Hamili, Anne Sylvestre… – de bladzijde van hun strijd wordt niet omgeslagen, integendeel! Hun boodschappen van gelijkheid en rechtvaardigheid sporen ons aan om te blijven schrijven en reageren… Ook recente herschrijvingen van de moderne geschiedenis stellen ons in staat om de behoefte van vrouwen om met geweld en reden te reageren op de wetten van de 19e eeuw waardoor hun emancipatie werd afgeremd in een context te plaatsen².
Meer dan ooit wil het KIEA de verdiensten van iedereen erkennen, zonder enige discriminatie en zonder onderscheid van geslacht. De essentiële criteria zijn die van verdienste om zichzelf te overtreffen en om bij te dragen aan de samenleving. De arbeidsmarkt verandert voortdurend, de rol van vrouwen is minstens zo belangrijk als die van mannen. Dit moet op alle niveaus tot uiting komen en zeker binnen de procedures van het KIEA.
Zijn we eindelijk klaar om onze stereotypen te herzien ? Het KIEA staat in de startblokken : lancering van een pagina die gewijd is aan vrouwen, herziening van de procedures en communicatie…
[1] https://information.tv5monde.com/terriennes/la-prehistoire-la-place-des-femmes-etait-la-chasse-382352 11/12/2020.
[1] RIPA Yannick, Histoire féminine de la France. De la Révolution à la loi Veil (Belin, 29/09/2020). VIENNOT Éliane, L’âge d’or de l’ordre masculin. La France, les femmes et le pouvoir. 1804-1860 (CNRS Editions, 19/03/2020).
Mooi dat het Kiea een voortrekkersrol hanteert in deze tot voor kort met een taboelabel beladen onderwerp .