Vaststelling

Slechts 7% vrouwen maken deel uit van het Koninklijk College der Eredekens van de Arbeid en niet meer dan 20% zijn ingeschreven voor de titel van Laureate van de Arbeid. Deze cijfers zijn te laag en niet representatief voor het percentage vrouwelijke werknemers in de verschillende sectoren waarmee we werken.

Doelstellingen

Op basis van deze vaststelling zet het KIEA zich, in samenwerking met het Koninklijk College der Eredekens van de Arbeid, in voor het versterken van gendergelijkheid binnen zijn procedures. Een eerste stap is het aanpassen van de communicatiemiddelen om een ​​groter aantal vrouwen te bereiken en hen aan te moedigen deel te nemen aan de selectieprocedures – als lid van een Organiserend Comité of als kandidaat voor de titel van Laureate van de Arbeid. Het KIEA heeft tools om het engagement van de professionals ten volle te erkennen, hen zichtbaarheid en netwerkmogelijkheden te geven.

Acties
  • Samenwerkingen aangaan met specifieke organisaties en/of geïnteresseerd zijn in het thema.

  • De procedures aanpassen om de toegang te vergemakkelijken en zelfcensuur te vermijden. Concreet:

    • Sinds oktober 2020 kan men via de procedures iemand voordragen als Laureaat/Laureate van de Arbeid.
    • Het secretariaat past een “genderscreening” toe van zijn procedures en publicaties zodat de representatie van het genre zo neutraal mogelijk is: website, inschrijvingsformulieren, reglementen, brieven, foto’s, logo, organisatie van zijn ceremonies…
    • De selectiecriteria zijn aangepast aan de realiteit van de sector en er wordt bijzondere aandacht besteed aan de privé/professionele realiteit die vrouwen ervaren.

  • Zichtbaarheid van projecten mogelijk maken door middel van digitale communicatie.

  • De dialoog aangaan met professionele sectoren die “gefeminiseerd” zijn of juist waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn.

3353938
Actiegroep

Het Begeleidingscomité dat aan deze doelstellingen werkt, bestaat uit de volgende personen.

Experten

  • Goffinet Françoise – Afgevaardigde bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
  • Pernot Annemie – Vice-Voorzitster van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen en Voorzitster van de Permanente Commissie van de Arbeid
  • Voets Martine – Directrice-generaal van het KIEA van 2001 tot 2019

Vaste leden van het Koninklijk College der Eredekens van de Arbeid of erdoor aangesteld

  • Buyle Ulrika – Eredeken, sector “Kapsel”
  • Laeremans Simonne – Eredeken, sector “Metaalverwerkende, machinebouw, electro-technische, electronische en kunststofverwerkende nijverheid”
  • Oleo Carole – Eredeken, sector “Ambachtelijke schoenmakerij en detailhandel in schoenen”
  • Van Hamme Odette – Eredeken, sector “Landbouwgewassen”
  • Vanschoenwinkel Lea – Laureate van de Arbeid ten titel van promotor, sector “OCMW”
  • Beausaert Christine – Directrice-generaal van het KIEA

Afhankelijk van de behandelde thema’s zullen andere personen toetreden tot het Comité.

Waarmee kunt u helpen

Heeft u ideeën, opmerkingen of wilt u op de een of andere manier bijdragen aan dit project? Aarzel niet om ons een e-mail te sturen op info@iret-kiea.be.

Videos
Artikels over Vrouwenforum
Élimination de la violence à l’égard des femmes : Forum des Femmes se mobilise

Après avoir rencontré le Vice-Premier Ministre Dermagne, Forum des Femmes a également adressé un message à Christie Morreale,

Vice-Présidente du Gouvernement wallon, Ministre de l’Emploi, de la Formation, de la Santé, de l’Action sociale et de l’Économie sociale, de l’Égalité des chances et des Droits des Femmes. Celui-ci a été reçu par Madame Thérèse Legros, conseillère politique des Droits des Femmes.

En Communauté germanophone, c’est Monsieur Daniel Hilligsmann, chef de cabinet du Ministre-Président Oliver Paasch qui nous a reçu.

Au cours de ces rencontres Forum des femmes a demandé à

  • Faire aboutir la procédure d’assentiment de la convention 190 contre la violence et le harcèlement au travail dans les plus brefs délais.
  • Prendre des initiatives pour mettre en œuvre les mesures pour lutter contre la violence et le harcèlement fondés sur le genre dans le milieu du travail, identifiées dans le plan d’action national de lutte contre les violences basées sur le genre 2021-2025 et contribuer ainsi à une plus grande efficacité des mesures sur le terrain.
  • Porter une attention particulière aux mesures à prendre pour lutter contre la violence et le harcèlement dans les PME et les secteurs et groupes à risques comme les titres-services, et les entreprises de travail adapté par exemple.

Mais nous avons aussi demandé à Madame Morreale de :

  • Examiner le Plan intra-francophone de lutte contre les violences faites aux femmes 2020-2024 sous l’angle des obligations et actions qui découleront de la convention 190 et en particulier d’inclure la violence et le harcèlement au travail dans les mesures d’informations (mesure 21)
  • Consulter et associer le Conseil wallon de l’Égalité entre Hommes et Femmes dans la réflexion sur l’intégration de la lutte contre la violence et le harcèlement au travail dans certaines mesures du plan intra-francophone de lutte contre les violences faites aux femmes.

Et sur le plan européen et international et dans les contacts avec leurs collègues étrangers de :

  • Participer à la promotion de la ratification de la convention 190
  • Continuer à jouer un rôle important au sein des institutions européennes et internationales dans la lutte contre la violence et le harcèlement et en particulier au sein de l’organisation internationale de la Francophonie et de la Grande Région.
Les revendications spécifiques
Internationale Vrouwenrechtendag 2022

Ontdek waarom Laureate van de Arbeid worden een motiverende ervaring is.

Internationale Vrouwenrechtendag 2021

Op initiatief van de Verenigde Naties, sinds 1977, op 8 maart, viert de wereld de prestaties en bereidt de toekomst voor van toekomstige generaties vrouwen.

In een paar decennia was de wetenschappelijke vooruitgang spectaculair. Aan de andere kant heeft nog geen enkel land gendergelijkheid bereikt. Vrouwen en meisjes blijven ondergewaardeerd, ze werken meer en verdienen minder met beperktere vooruitzichten en zijn het slachtoffer van verschillende vormen van geweld.

De juridische en culturele verschillen lijken onwrikbaar,  we merken een achteruitgang in de moeilijk verworven feministische vooruitgang.

Het Vrouwenforum van 8 maart beantwoordt aan de oproep van de Verenigde Naties om het leiderschap van vrouwen te vieren. Inderdaad, in alle sectoren, alle samenlevingen, hebben vrouwen een belangrijke bijdrage te leveren aan leiderschap, leiderschap dat door zijn diversiteit iedereen ten goede komt.

Uw talenten promoten en erkennen, uw professionele inzet is ons doel. Door vrouwen zichtbaarder te maken, willen we deuren voor hen openen, een boost geven aan verandering en de horizon van onze samenlevingen voor vrouwelijk leiderschap verbreden.

Een van de doelstellingen van het VROUWENFORUM is het vergroten van het aandeel vrouwen in de gemeenschap van Laureaten en Eredekens van de Arbeid.

U kunt actor van deze verandering zijn. Voor meer informatie, deel uw ideeën of stel voor om de vrouwen in uw sector, in uw beroep onder de aandacht te brengen. Sluit je aan bij ons project VROUWENFORUM!

Vidéo