Mijn beroep is geweldig!
Jacob Bossaer, ingenieur van opleiding, nam enkele jaren geleden deel aan het initiatief “Jongerenplein” en ontving zijn ereteken van Laureaat van de Arbeid.
Hij steunt de huidige procedure en we verwelkomen hem begin april in de lokalen van het instituut.
Mijnheer Bossaer, vertel ons iets over uw loopbaan.
J. B.: Ik kom uit een gezin van 7 kinderen. Ik was niet zo goed in wiskunde, dus ik liep een beetje achter tijdens mijn humaniorastudies. Maar dat weerhield me er niet van om – na een prachtige ervaring van een jaar in Costa Rica – een diploma industrieel ingenieur en vervolgens burgerlijk ingenieur te halen, diploma’s die ik zelf heb gefinancierd door te werken. Daarna heb ik 5 jaar gewerkt, afwisselend op Antarctica als expeditie-ingenieur en als chemisch ingenieur. Daarna heb ik BOSAQ opgericht om wereldwijd duurzame wateroplossingen aan te bieden.
Wat zijn uw sterke punten?
J. B.: Ik denk dat ik een goede teammanager ben, maar ik kan ook goed netwerken met leveranciers, politici en industriëlen. Ik ben ook een goede verkoper.
Hebt u de loopbaan waarvan u droomde?
J. B.: Weet je, als mensen me vroegen wat ik wilde worden als ik groot was, zei ik altijd “uitvinder” en ik hield van Merlijn de tovenaar.
Ik ben ingenieur geworden omdat het de huidige vertaling is van uitvinder.
Thuis gingen al mijn broers en zussen – net als ik – een jaar naar het buitenland. Dan zie je de realiteit van de wereld, de manier waarop mensen leven. Daarna heb je geen zin meer om te klagen en bovenal wil je een impact hebben op de wereld.
En dat is wat ik doe. Dus ja, ik leef mijn droom.
Wat zou u zeggen over de manier waarop u uw medewerkers leidt?
J.B.: Ik heb altijd gewild dat de werkplek een plek van warmte is, net als thuis.
Bij ons tellen we de vakantiedagen niet, evenmin de thuiswerkdagen. We moedigen opleidingen en externe activiteiten aan. We zijn een team en we werken in functie van de werkdruk.
Ik werk op basis van vertrouwen, met de verantwoordelijkheid van zowel te geven als van te ontvangen. En dat werkt, want als het nodig is, is het alle hens aan dek. Ik herinner mij een project dat we in 5 maanden moesten realiseren. We hebben gewerkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Maar toen de installatie (in Suriname) klaar was en we de immense vreugde van de mensen ter plekke zagen, werd ons gevoel van meerwaarde aangesproken. Het betekent veel om een positieve impact te hebben!
Zelfs toen we financiële moeilijkheden hadden, was het moeilijk, maar zijn we er doorheen gekomen.
U hebt ook Water Heroes opgericht?
J.B.: Ja, het is een NGO waaraan we 10% van onze winsten doneren. Het doel is de toegang tot drinkbaar water te vergemakkelijken voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven.
We willen – zonder naïef te zijn – een voorbeeld zijn en mensen echt helpen.
Laten we het hebben over leeftijdsgroepen en de rol van vrouwen.
J. B.: Weet u, tegenwoordig zijn er steeds meer regels en ik ben geen fan van quota. Bij BOSAQ kijken we niet naar leeftijd, maar eerder naar ervaring en wat die oplevert in termen van efficiëntie en motivatie.
We kiezen werknemers ook niet op basis van hun geslacht, maar op basis van hun capaciteiten en wat ze het bedrijf kunnen bieden. Wat een bedrijf sterk maakt, is de diversiteit van de teams.
Wat kunt u ons vertellen over uw parcours als Laureaat van de Arbeid?
J. B.: Het klopt dat ik in het begin niet op de hoogte was van deze procedures, maar ik wil ze ondersteunen. Want erkenning is een motiverende factor en een ‘meerwaarde’ die je aan anderen kunt laten zien. Ik zie de medaille als de concrete uitdrukking van mijn positieve investering. Deze erkenning is nationaal en koninklijk. En ik gebruik deze internationaal. Ik kan je verzekeren dat het mijn geloofwaardigheid versterkt op een ietwat mysterieuze manier, zou ik zeggen. (lacht).
Hebt u helden?
J.B.: Mijn echte helden zijn overal om mij heen: mijn naaste familie, mijn broers en zussen, mijn levenslange vrienden. Zij zijn degenen die mijn verdriet en mijn successen delen.
Ik kan andere mensen bewonderen en ze fantastisch vinden, maar mijn helden reizen met mij mee.
En in de fictie?
J. B.: Ik ben altijd al een fan geweest van Marvel en het superheldenaspect, maar ik ben een beetje te rationeel om er mijn helden van te maken.
Hebt u een favoriet woord?
J. B.: Het is moeilijk om maar één woord te kiezen, want ik heb er twee:
- Liefde voor de wereld en liefde voor elkaar; deze liefde die neigt naar ….
- Het geluk.
Dank u mijnheer Bossaer!