Na een jaar te moeten wachten, heeft op zondag 14 november de ceremonie van de sector Bakkerij – Banketbakkerij – Ambachtelijke IJsbereidingen en Chocoladebewerkingen plaatsgevonden in Bluepoint Brussels. Onder impuls van het Organiserend Comité en de twee Covoorzitters van de Belgische Confederatie van Broodbakkerij – Banketbakkerij – IJsbereidingen – Chocoladebewerking, Albert Denoncin en Eddy Van Damme, is het aantal gelauwerde personen met 20% gestegen ten opzichte van de vorige procedure en is een duidelijke stijging van het aantal vrouwen (150%) waarneembaar ook al zijn zij nog altijd in de minderheid (twee maal minder dan hun mannelijke collega’s).
Tijdens de interviews van Guido Devillé, leerkracht in de sector, kwamen zowel nieuwelingen als oude rotten in het vak van beide geslachten aan het woord. De jongeren vertelden hoe passie de motor van hun engagement is, hoe fier ze zijn een beroep uit te oefenen dat hun voldoende autonomie geeft en hoe de werktijden die soms moeilijk te combineren zijn met hun privéleven, door de toepassing van nieuwe technologieën beter georganiseerd kunnen worden. De meeste getuigenissen schrijven het succes van hun onderneming toe aan de familiale samenwerking waarbij de meewerkende echtgenote een essentiële rol heeft voor de harmonie en de ontwikkeling van de handelszaak (actieve aanwezigheid in de winkel, aandacht voor de noden van de klant, administratief beheer…) Chantal Adam, die als eerste vrouw van de sector de erkenning van Eredeken van de Arbeid kreeg, heeft alle personen die werken onder dit statuut waardig vertegenwoordigd.
De eretafel, bestaande uit de Voorzitter van het KIEA, Philippe Pirson, de Commissaris-generaal der Regering, Willy Imbrechts, de Adviseur van Minister David Clarinval (beleidscel KMO), Nathalie Jouant, Eredeken van de Arbeid, Constant Lehanse en de Covoorzitters van de Confederatie, feliciteerde deze vrouwen en mannen van harte voor hun inzet voor de vaak ambachtelijke vervaardiging van producten die een bron van vitaliteit en genot zijn. Het koor Akkoord en de receptie zorgden voor extra ingrediënten tijdens deze ceremonie met een gastronomische toets.